Earth Hour! Op zaterdag 24 maart 2018 één uur overal het licht uit!

Zestig minuten geen lichten aan. Dat is hét symbool tegen klimaatverandering. Tijdens Earth Hour, op 24 maart. Doe jij mee? En je kerk, je school, je vereniging ook mee? 

Grootste campagne

Earth Hour is de grootste internationale campagne van het Wereld Natuur Fonds (WNF) voor onze aarde. De eerste Earth Hour-editie vond plaats in Sydney, in 2007. Vorig jaar doofden maar liefst 178 landen hun verlichting. En werden er ruim 2,4 miljoen acties ondernomen.

Klein feestje

In die zestig minuten zet je alle verlichting uit. Een waxinelichtje op tafel? Een kaarsje aan? Dat mag natuurlijk. Nodig wat vrienden uit, dineer met je geliefde, trek een bordspel uit de kast. Of kruip eerder onder de wol. En... vergeet niet na te denken over energiebesparing. Want Earth Hour is een mooi begin. Maar je kunt elk uur van de dag zuinig met energie omspringen. Zeker met deze handige bespaartips van Eneco.

Nieuwsgierig?

Meer informatie over Earth Hour vind je bij het WNF of op de internationale website.

Een groene kerk en een groene parochie!

Wie weet hoeveel katholieke kerken er zijn die deze bijzondere onderscheiding hebben verworven? Hier vind je meer informatie:

www.groenekerken.nl  

 

De Evangelische Kerk van Duitsland (EKD) heeft bekendgemaakt dat er in Duitsland momenteel meer dan 300 erkende fietskerken zijn. Het gaat om kerken met bijzondere faciliteiten voor fietsers en waar de fietsers worden uitgenodigd om een moment van rust en bezinning te houden. De eerste fietskerk werd al in 2001 in Friedrichroda (Thüringen) geopend.

 

Om in Duitsland als fietskerk erkend te worden moeten de kerkgebouwen minstens van Pasen tot 31 oktober toegankelijk zijn, moeten er picknickbanken, fietsrekken, een drinkwaterfontein en sanitair voorzien zijn en moet er informatie te vinden zijn over de plaats en lokale bezienswaardigheden. Tegenwoordig wordt vaak ook een oplaadpunt voor elektrische fietsen voorzien.

 

In België was de kerk van Sint-Anna-ten-Drieën op Linkeroever in Antwerpen de eerste fietskerk. De fietskerk van Onkerzeel (Geraardsbergen) heeft een eigen fietsmuseum.

 

Opmerkelijk is dat katholieke parochies zich op dit onderwerp veel minder maifesteren dan protestantse gemeenten. Voorzover bekend zijn dit de katholieke parochies in ons land:

1.St.-Petrus Canisiuskerk, Molenstraat, Nijmegen 2.St.-Jan de Doperkerk, Hoofddorp. 3.Ste Catharinakerk van Woudenberg (St.-Maartenparochie). 4.St.-Jan de Doperkerk, Boskoop 5.OLV.Tenhemelopnemingkerk, Houten 6. St.-Petrusbandenkerk, Driebergen-Rijsenburg

Het Startpakket voor een parochie of klooster 

In het aartsbisdom Utrecht is de eerste groene  kerk de Ste Catharinakerk van Woudenberg (St.-Maartenparochie) nu gevolgd door de OLV Tenhemelopnemingkerk in Houten, St.-Petrusbandenkerk, Driebergen-Rijsenburg. Er zijn ook groene kloosters: Abdij Koningsoord (Oosterbeek - Trappistinnen); Klooster (Huissen - Dominicanen);

Het Groene Kloosterhuis

Nieuwe 'kloosterlingen' voor Kruisherenklooster

SINT AGATHADe kogel is door de kerk. Vanaf komend najaar heeft het Kruisherenklooster in Sint Agatha, het oudste permanent bewoonde klooster van ons land, nieuwe bewoners.

Assisi

De vereniging is een doorstart van het Franciscaans Milieuproject, dat ruim 25 jaar geleden het licht zag in kasteel Stoutenburg, bij Amersfoort. Deze kleine woongemeenschap verbindt religieus leven met duurzaamheid, zoals de Middeleeuwse heilige Franciscus van Assisi deed.

Horeca

Ook nemen de leden van Het Groene Kloosterhuis de exploitatie van het poortgebouw met horeca op het kloosterterrein over van het nationaal Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. Dit centrum zit sinds 2006 in een deel van het met leegstand bedreigde klooster aan de Maas. 

Verder wil het gezelschap naar eigen zeggen vanaf het voorjaar van 2018 activiteiten opzetten die met natuur en spiritualiteit te maken hebben. Bijvoorbeeld kruidentuinweken, retraites, stiltedagen en kookworkshops.